Vakantie laadpas vergelijken

Heb jij een laadpas nodig om op vakantie te kunnen met je elektrische auto? Vergelijk hieronder de beste laadpas voor jouw vakantie die je kunt aanvragen via Mountox.

Welke laadpas moet je kiezen?

Gratis elektrisch rijden e-boek erbij

9,5 Klantenbeoordeling

Kies & bestel je laadpas


Welke laadpas moet ik kiezen voor mijn vakantie?

Met een elektrische auto op vakantie gaan vereist voorbereidingswerk. Het is belangrijk om te weten welke laadpassen ondersteund worden in jouw vakantieland (bijvoorbeeld in Spanje, Frankrijk, België of Duitsland). Hieronder vind je een overzicht van de laadpassen en welke landen de laadpassen ondersteunen.  

prijs-per-kwh-icon De prijs per kWh is verschillend per laadpunt. Vooraf kun je de kWh prijs zien door middel van een laad app.

​Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Op vakantie met een elektrische auto

Kun je met elke laadpas overal in Europa laden?

In Nederland wel maar helaas in de EU kun je nog niet met elke laadpas overal. Bekijk dus hierboven goed of jouw land waar je verblijft of doorheen reist, hierboven vermeld staat. Alleen dan is het mogelijk om in het desbetreffende land je elektrische auto op te laden bij de meeste laadpunten. 

 

Welke laadpas is het beste in Frankrijk?

In Frankrijk kun je nog niet met elke laadpas overal laden. De dekking per land verschilt per pas. Bekijk met deze filter, welke laadpassen je in Frankrijk kunt gebruiken bij de meeste laadpunten. Wel zo handig als je op vakantie gaat in Frankrijk met je elektrische auto! 

 

Wat kost het opladen van een elektrische auto bij openbare laadpalen?

Dit is meestal te zien in de app van de laadpas aanbieder. De kosten voor opladen is variabel bij openbare laadpunten, omdat de laadpaalbeheerder zelf het starttarief, kWh-tarief en/of tijdstarief bepaald. De tarieven kunnen erg variëren, van zo’n €0,20 tot €0,60 per kWh. Gemiddeld ligt de prijs op zo’n €0,40 per kWh bij openbare laadpalen. De laadtarieven verschillen ook per land, in Spanje kan je vrij goedkoop opladen terwijl het in Zwitserland een stuk hoger ligt!


tips-vakantie-elektrische-auto

15 Tips voor het laden op vakantie:


1.    De juiste laadpas voor het buitenland. Zorg dat je een van deze vakantie laadpassen op weg meeneemt, zonder laadpas kun je niet laden in Europa. Met als grote uitzondering de Tesla superchargers voor de Tesla rijders, daar hoef je geen laadpas nodig te hebben. Maar ook elke Tesla rijder raden we aan een laadpas mee te nemen, zodat je ook kunt laden bij andere laadpalen.

 

2.    Europese dekking. Let goed op bij welk land de laadpas geaccepteerd wordt. Bijvoorbeeld een laadpas voor Duitsland, laadpas Spanje of een laadpas voor Frankrijk kan handig zijn. Bij elk van de vakantie laadpassen hierboven staat vermeld welke landen de laadpas ondersteund. Let op, de dekking in deze landen is nog geen 100%. Meestal laat de app van de laadpas zien bij welke laadpalen in dat land je kunt laden.


3.    Actieradius. Bekijk hoeveel kilometer je met je volledig opgeladen auto kan rijden. Zodat je een realistisch beeld krijgt van de actieradius in de praktijk. Je kunt op deze pagina de "actieradius in de praktijk" bekijken.


4.    Krap in actieradius? Zet de auto in eco-modus, zet de verwarming en/of airco even uit en probeer op een constante snelheid te cruisen.  Bijvoorbeeld 100 km/u en probeer dan niet te vaak in te halen. Dan verbruik je het minst!


5.    Routeplanner app. Plan je route met de app “A better routeplanner” omdat deze rekening houdt met de actieradius en laadtijd van je auto. Hier een overzicht van de beste apps.


6.    100% Opladen. Voor dat je weggaat: laad eerst je auto volledig op.


7.    Creditcard. Een creditcard kan handig zijn bij sommige laadpalen in Duitsland.


8.    Snelladers zijn je beste vriend onderweg. Snelladers kunnen laden met 50 kW of meer. Dit betekent dat je vaak al in 20 tot 30 minuutjes weer ruim 80% bent opgeladen. Zie dit als het nieuwe tanken langs de snelweg. Bij Tesla heet het “supercharging”. Bij snelladers hoef je geen eigen kabel mee te nemen, die hangen al klaar voor jou.


9.    Opladen bij je eindbestemming. Kan dat niet? Laad je auto bij de laatste oplaadpaal dan helemaal vol, zodat je ook de terugweg kan halen naar de eerstvolgende laadpaal!


10.    Neem je campingstekker en/of adapters mee. Dit kreeg je bij je auto. Dit wordt soms ook een krachtstroom adapter genoemd en is meestal te herkennen aan zijn rode kleur. Elke adapter kan weleens handig zijn op bijvoorbeeld een camping.


11.    Neem je laadkabel mee van je auto.


12.    Installeer een van deze handige apps. Om laadpunten te bekijken. Twee apps erbij houden werkt vaak het beste.


13.    Check je route voordat je weggaat.


14.    Overnacht je bij een hotel? Zoek dan een hotel uit met een laadpunt voor je EV. Dit kan je checken op Booking.com

door de filter te selecteren onder “faciliteiten” en dan de optie “Oplaadpunt voor elektrische voertuigen” selecteren. Heb je een Tesla? Dan kun je op de app of in de auto op de kaart zoeken naar "Tesla Destination Chargers" die staan ook vaak bij hotels. 


15.    Tesla rijders: Als Tesla rijder heb je een extra voordeel met het Supercharger netwerk. Dit netwerk is zeer geschikt om Europa mee door te reizen en om dit te plannen kan je simpelweg in je auto of op de Tesla app je bestemming zoeken. Tesla berekend dan langs welke superchargers je moet rijden en hoelang je moet laden. Ook de totale reistijd kun je zien. Dit maakt het allemaal een stukje makkelijker.


Tot slot, geniet van je vakantie!


Hoe werkt een laadpas?

De laadbeurt start wanneer je de laadpas voor de scanner van de laadpaal houdt. Om het laadproces te beëindigen doe je hetzelfde. De hoeveelheid geladen stroom en de kosten hiervan is bijgehouden. De laadkosten ontvang je op een factuur, of wordt afgeschreven via een automatische incasso.

 

hoe-werkt-een-laadpas