Dynamisch energiecontract: alles wat je moet weten!

Heb jij ook last van hoge energiekosten? Dan moeten we het even hebben over energie. Het is je vast niet ontgaan dat de energieprijzen in Nederland de afgelopen tijd flink zijn gestegen. En als je niet oplet, kan dit flink in de kosten lopen. Gelukkig is er een oplossing: een dynamisch energiecontract.

Maar wat zijn dynamische energieprijzen precies?

Hoe werkt het?

Waarom zou ik hiervoor kiezen?

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten!

Alle voordelen

20.000+ Tevreden klanten

Eenvoudig vergelijken

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de energieprijs voor stroom per uur wordt vastgesteld en bij de gasprijs wordt dit per dag vastgesteld op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit energiecontract biedt meer flexibiliteit om te besparen.

 

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract werkt door middel van een slimme meter die je verbruik per uur meet en de energieprijs per uur weet. Meeste huizen hebben deze inmiddels geïnstalleerd gekregen via de netbeheerder. De energieprijs kan per uur verschillen, waardoor je goedkope daluren krijgt. Jouw energieleverancier berekent je energiekosten door simpelweg het verbruik in het uur te meten, vermenigvuldigd met het tarief van dat uur. Ook betaal je nog enkele belastingen en wellicht een handling fee. Met de app van je energieleverancier kun je zien wat het tarief per uur is die dag en wat je energiekosten waren de afgelopen dagen.

Gebruik je energie op goedkope uren, dan betaal je ook minder.

 

Hoeveel betaal je voor dynamische energieprijzen?

Stel je voor dat er een piek in de vraag naar energie is, bijvoorbeeld tijdens een koude wintermaand. Dan kan de energieprijs stijgen omdat er meer vraag dan aanbod is. Andersom geldt hetzelfde: als er een overschot aan energie is, zoals een zonnige dag met veel wind, dan kan de prijs dalen. Op deze manier passen de energieprijzen zich automatisch aan de marktomstandigheden.

 

De energieprijs verschilt dus per uur, maar er is vaak een patroon te vinden.

  • Nacht: diep in de nacht zijn de prijzen meestal lager omdat er weinig vraag voor energie is en er vaak veel windenergie is.
  • Ochtend: rond 8 uur 's ochtends, wanneer veel mensen wakker worden en energie gaan gebruiken, is de stroom vaak duurder. Dit komt doordat er op dat moment nog weinig zonne-energie beschikbaar is.
  • Middag: In de middag, wanneer de zon schijnt, zijn de prijzen meestal laag en soms zelfs negatief. Dit betekent dat er zoveel zonne-energie wordt geproduceerd dat de energiemarkt wil dat je energie gaat gebruiken. Bij negatieve prijzen krijg je dus geld toe om energie te gebruiken! 
  • Avond: rond etenstijd is de energieprijs vaak het duurst omdat de zonne-energie is afgenomen en er veel vraag naar energie is wanneer mensen thuis komen. In de loop van de avond daalt de energieprijs weer.

 

Een voorbeeld van de stroomprijzen exclusief belastingen op 11 april 2023:

 

 

Waarom zijn dynamische energieprijzen in 2023 een goed idee?

 

Lagere energierekening

Met de huidige energiecrisis in Nederland kan het voordelig zijn om voor dynamische energieprijzen te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat de dynamische tarieven op sommige momenten goedkoper zijn dan de vaste tarieven. Dit kan je een hoop geld besparen op je energierekening.

 

Bepaal zelf hoeveel groene energie je gebruikt

Door te kiezen voor een dynamisch energiecontract kan je bijdragen aan een duurzamer Nederland. Een dynamisch energiecontract stimuleert energiegebruik tijdens daluren en vermijdt verbruik tijdens piekmomenten, waarbij vaak gas- en kolencentrales moeten bijspringen. 

Goedkopere stroomtarieven = Groene energie

Dure stroomtarieven = Grijze energie

Bij het opwekken van energie uit wind en zonne-energie wordt vaak een overschot geproduceerd. Hierdoor moet de stroom worden gebruikt en daalt de prijs. Grijze stroom wordt daarentegen vaak opgewekt uit gas en steenkool op momenten dat er niet veel duurzame energie beschikbaar is en er meer vraag naar stroom is. Ook is het produceren van stroom uit gascentrales duurder dan uit zon en wind. Deze grijze stroom is daarom dus het duurst.

 

 

dynamische-energie-duurzamer

Welke aanbieders van dynamische energie zijn er?


 

vink-icon10 Voordelen van dynamische energiecontract ↓

Oké, dynamische energieprijzen kunnen dus voordelig zijn in de huidige energiecrisis en dragen bij aan een duurzamer Nederland.

Maar wat zijn nog meer voordelen van dynamische energieprijzen voor jou als consument?

1.    Flexibiliteit

Met een dynamisch energiecontract ben je flexibeler in je energieverbruik. Je kunt bijvoorbeeld proberen om energie te besparen tijdens de piekuren wanneer de energieprijzen hoger zijn.

 

2.    Stimuleert groen gedrag

Energieleveranciers met dynamische tarieven gebruiken hun energie op een efficiëntere manier en stimuleren het gebruik van groene energiebronnen. Door voor dynamische energieprijzen te kiezen, draag je dus bij aan een duurzamer Nederland.

 

3.    Kostenbesparing

Zoals eerder genoemd kunnen dynamische energieprijzen voordeliger zijn dan vaste tarieven, vooral tijdens perioden van lagere energieprijzen. Dit kan resulteren in een lagere energierekening en dus kostenbesparing voor jou als consument.

dynamische-energie-goedkoper

4.    Bewustwording van energiegebruik

Doordat de energieprijzen fluctueren, ben je meer bewust van je energieverbruik. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om apparaten uit te schakelen of minder energie te gebruiken tijdens de piekuren wanneer de energieprijzen hoger zijn. Dit draagt bij aan  een duurzamere levensstijl!

 

5.    Je elektrische auto voor een prikkie opladen

Als je zonnepanelen en een dynamisch energiecontract hebt, is dit de perfecte combinatie. De stroom die je gratis opwekt met je zonnepanelen, kan worden gebruikt om je elektrische auto op te laden. Als je niet genoeg opwekt, dan kun je je auto opladen met lage energieprijzen in de middag.

 

6.    Je auto slim opladen met deze handige apps

Slimme laadapps zijn ideaal om te gebruiken met een dynamisch energiecontract omdat ze je elektrische auto automatisch opladen tijdens goedkope tarieven.

 

7.    Koppeling met slimme meters

Met een dynamisch energiecontract kun je gebruik maken van je slimme meter. Deze meter meet je energieverbruik nauwkeurig en geeft inzicht in je energieverbruik. Zo kun je zien op welke momenten je meer energie verbruikt en kun je hierop anticiperen.

 

8.    Ideaal met een thuisbatterij

Als je thuis een batterij hebt die 's middags oplaadt met zonne-energie, dan kun je deze duurzame en goedkope stroom 's avonds gebruiken voor het koken, de was en je tv. Hierdoor hoef je niet de duurdere stroomtarieven van het energienet te gebruiken.

Thuisbatterij kopen slim in 2024? Lees hier meer

 

Heb jij interesse in een thuisbatterij? Mogen we je wat vragen stellen via:

 

9.    Positieve impact op het milieu

Door bewust stroom en energie te gebruiken op duurzame momenten, kun je in de meeste gevallen het gebruik van gas- en kolencentrales vermijden. Daarom kan het kiezen voor dynamische energieprijzen bijdragen aan een schonere wereld en kun je jouw ecologische voetafdruk verminderen.

 

10.    Toekomstbestendigheid

Met de steeds veranderende energiemarkt en de transitie naar duurzame energiebronnen, zijn dynamische energieprijzen een toekomstbestendige keuze. Het biedt flexibiliteit en keuzevrijheid in een markt die constant in beweging is.

dynamische-energie-toekomstbestendig


 

× Nadelen van een dynamisch energiecontract ↓

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan dynamische energieprijzen. Het is belangrijk om deze te kennen voordat je besluit om over te stappen op een dynamisch energiecontract.

1.    Onvoorspelbaarheid:

Omdat de prijzen kunnen fluctueren, kan het lastig zijn om je energierekening te voorspellen. Dit kan een nadeel zijn als je graag wilt weten waar je aan toe bent qua maandelijkse uitgaven.

2.    Risico's:

Er bestaat een risico dat de energieprijzen stijgen en dat je daardoor uiteindelijk meer betaalt dan bij een vast of variabel energiecontract. Als je het risico niet wilt nemen, kan een andere type energiecontract een betere optie zijn.

3.    Afhankelijkheid van de markt:

De energieprijzen zijn afhankelijk van de markt, wat betekent dat je geen controle hebt over de prijs die je betaalt. Dit kan een nadeel zijn als je graag meer controle hebt over je uitgaven.

 


 

Mountox Conclusie ↓

Dynamische energiecontracten is een aantrekkelijke optie voor consumenten die graag kosten willen besparen en een duurzamere levensstijl willen nastreven. Er zijn vele voordelen maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico's die gepaard gaan met dynamische energieprijzen.

 

"Dynamische energiecontracten zijn de toekomst voor een duurzamer en energiebewuster Nederland."

 

Bij Mountox vergelijken we vele slimme producten die duurzame energie goedkoop en eenvoudig maken, zodat jij de beste deal kunt vinden die past bij jouw wensen en budget. Op onze website kun je gemakkelijk laadpassen, laadpalen en slimme apps vergelijken en overstappen naar elektrisch rijden. Wij geloven dat het maken van bewuste keuze niet alleen voordelig is voor jou, maar ook voor het milieu. Laten we samen werken aan een groenere en duurzamere toekomst voor Nederland!