Elektrische auto snelladen

Wat is snelladen?

Snelladen is een eenvoudige en snelle manier om je elektrische auto op te laden. Het is hetzelfde als "tanken" bij een benzinestation. Het proces duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten, waarna je weer op weg kunt.

 

Hoe werkt snelladen?

Bij Fastned, en ook bij Tesla, kun je het proces onder andere starten via een app. Wanneer je de lader in je elektrische auto steekt, wordt je auto herkend en wordt het laadproces automatisch gestart. Hierdoor verloopt het opladen nog sneller.

 

In de toekomst zullen steeds meer snellaadstations in Europa mogelijkheid bieden om gewoon te betalen met je bankpas of creditcard, net zoals in de supermarkt.

 

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een laadpas nog steeds cruciaal is voor het opladen bij openbare laadpalen en laadpunten in Nederland en daarbuiten. Zorg er dus voor dat je altijd een je laadpas bij je hebt.

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van snellaadpunten zoals Fastned, Tesla, Shell, IONITY en Allego. Deze maken allemaal gebruik van een gestandaardiseerd systeem. Je kunt met een laadpas dus in principe overal je elektrische auto op te laden.

 

Tesla was één van de eerste ter wereld met een snellaadnetwerk en breidde sinds eind 2021 het netwerk uit naar niet-Tesla auto's. Hier start je het laden met de app van Tesla. Via andere snellaadstations werkt het als volgt:

 

Snelladen is super simpel

1. Je steekt de snellaad stekker in je elektrische auto

2. Activeer het met een app, laadpas, stekker herkenning of je bankpas.

3. Het laden stoppen doe je ook eenvoudig via de App of je drukt op 'stop' op de lader. Gestart met je laadpas? Dan houd je die weer tegen de lezer. Et voilà!

 

hoe-werkt-snelladen

 
TOP10 Laadpassen voor Snelladen

Laadkosten snelladen

Door te laden met een app of laadpas worden de laadkosten automatisch afgeschreven van je rekening of via een maandelijkse factuur. Je hoeft dus niet elke keer contant te betalen.

 

Indicatie snellaadprijzen bij de snellaadstations met grootste dekking. Berekend met een redelijk kleine elektrische auto:

Snellaadstation 1 kWh 100 km
Tesla Supercharger €0,57 €9

Tesla Supercharger

voor niet-Tesla's

€0,73 €11,50
Fastned €0,69 €10,90
Shell €0,65 €10,27
Allego €0,79 €12,48
IONITY €0,79 €12,48

 

Hoe lang duurt het snelladen van een elektrische auto?

Hangt af van de elektrische auto, maar om 80% op te laden duurt dat gemiddeld 30 minuten.

Bekijk hier alle elektrische auto’s die het snelst snelladen

snellaad-stekkers-elektrische-autos

 

Oké, en hoe zit het met de verschillende snellaad stekkers?

Er zijn vier verschillende snellaad stekkers. Bij de stations met snellaadpalen hoef je geen eigen kabels mee te nemen. In Nederland heb je meerdere snellaadstations van Fastned, Shell Recharge, Allego of IONITY
 
Tesla Supercharger:
Deze snellaad stekker wordt alleen door oude Tesla's gebruikt. De stekker heeft een max vermogen van 125 kW DC. Tegenwoordig hebben nieuwe Tesla's sinds 2023 CCS.
 
CCS: (Dit is de Europese standaard)
Dit is de bekendste snellaad stekker. Veel automerken gebruiken deze ingang, en het heeft een max vermogen van 350 kW DC.
 
CHAdeMO:
Dit wordt voornamelijk bij Aziatische automerken gebruikt. Deze CHAdeMO stekker heeft een max vermogen van 150 kW DC.
 
Mennekes AC:
Renault gebruikt AC als snellaad methode. Deze AC stekker heeft een max vermogen van 43 kW AC
 

Laadpas-bestellen


 

Hoi, wij zijn Mountox! Via ons stap je gemakkelijk over naar elektrisch rijden. 

Als experts vergelijken wij alles wat je nodig hebt zoals  elektrische auto's, laadpalen en laadpassen en jij kunt ze direct online bestellen via ons. Snel en simpel.

Vergelijk eenvoudig je: Elektrische leaseauto | Laadpaal | Laadpas

mountox-klanten

Over de Auteur: Maurice begon op zijn 19de al met ondernemen. Wat voortkwam uit een passie voor duurzaamheid en technologie. Inmiddels is hij al te gast geweest bij o.a. BNR Nieuwsradio en Quote om over Mountox of elektrische auto's te spreken.