Met een elektrische auto op vakantie

Voor veel meer mensen is de actieradius van een elektrische auto voldoende voor dagelijks gebruik. Maar hoe zit het precies als je met een elektrische auto op vakantie wilt en waar moet je opletten? Dat lees je in dit artikel!

vakantie met elektrische auto

Routeplanner elektrische auto

Om met een gerust hart op vakantie te gaan is het belangrijk om te weten hoe je moet rijden. Met het rijden van een elektrische auto komt er nog iets extra’s bij kijken, de laadpalen. Het is belangrijk om goed in te schatten hoe ver je met een lading kan rijden, welke laadpalen je tegenkomt en hoe lang het opladen duurt. Op basis hiervan kan je jouw ideale route uitstippelen om met een elektrische auto op vakantie te gaan. 

Er zijn vele apps met een routeplanner voor elektrische auto’s. Op basis van jouw elektrische auto wordt je ideale route uitgestippeld zodat jij dat niet hoeft te doen!  Zoals de App: A better routeplanner.

routeplanner-elektrische-auto

Overzicht laadpalen

Heb je alle tijd om naar je vakantiebestemming te reizen dan kan je ook onderweg een pauze inlassen bij een oplaadpunt. Het opladen van je auto duurt gemiddeld tussen de 20 minuten en een uur. Op sommige plaatsen zijn er ook snelladers aanwezig.

Het is dus van belang dat je van tevoren weet waar je je elektrische auto kan opladen. Een overzicht van alle oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa is super handig voor het plannen van je rondreis. Wil jij weten waar je je auto kan opladen in het buitenland? Bekijk dan de onderstaande tool!

Bekijk direct een overzicht van de verschillende laadpunten om jouw ideale route uit te stippelen!

 

Welke landen zijn het beste met de EV?


Dit zijn de beste landen om doorheen te crossen, zonder te veel laadpaal-stress. We hebben een overzichtelijke kaart gemaakt waar je een score en info per land kunt bekijken. Hiervoor gebruiken we de laatste cijfers uit het European Alternative Fuels Observatory.

De score uit het onderzoek neemt mee wat de gemiddelde afstand tot een snellader is per land. Maar rekent ook mee hoeveel snelladers er beschikbaar zijn per station, en ook of de snellaadstations evenredig zijn verdeeld door het land. Belangrijke factoren dus die het leven makkelijker maken als je op vakantie bent met je elektrische auto en je wilt snel na 20-40 minuten stop weer op de 'Autobahn' zitten!

Wat opvalt? De ‘Autobahn’ in Duitsland gaat prima, ongetwijfeld. Maar vooral Frankrijk is enorm verbeterd. Snelladen langs de bekende 'Route du Soleil' is hierdoor ook een stuk beter te doen. Maar ook onverwachte landen zoals Slovenië, Kroatië en de Scandinavische landen scoren gek genoeg ook hoger dan verwacht!

Wil je weten hoe het zit met andere landen, of ook Oost-Duitsland goed bereikbaar blijft? Check het hieronder.

 

Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn enorme laadpleinen met soms wel tientallen laadpunten. Plan je je reis via deze laadpleinen, dan is de kans klein dat je lang staat te wachten of een kapotte lader aantreft. In algemene zin kom je in Zuid-Duitsland en het Ruhrgebied aanzienlijk meer laadstations tegen dan in het oosten van het land.

In veel steden zijn de laadpalen helemaal gratis. Hier is geen laadpas of laad-app nodig. Supermarkten zoals Lidl, Aldi Süd en Kaufland, bieden vaak gratis snelladers aan. Ook bij Ikea kun je vaak gratis je elektrische auto opladen als je ook de winkel bezoekt.

Laadpassen via Mountox die je in Duitsland vrijwel overal kunt gebruiken zijn onder meer E-Flux & Green Caravan. Ook vrijwel alle andere bekende Nederlandse laadpassen zijn er op de meeste plekken bruikbaar.

Frankrijk

In het zonnige Frankrijk was de afgelopen jaren ruimte voor verbetering in het snellaadnetwerk voor vakantiegangers met een EV. Vooral de Zwarte Zaterdag moest je vaak lang wachten bij laadstations en bleken bovendien laadpunten het regelmatig niet te doen. Gelukkig ziet het er dit jaar een stuk beter uit. Dankzij de groei van maarliefst 159 procent meer snelladers in de laatste 12 maanden zijn drukke routes zoals de Route du Soleil beter te doen met opladen.

Deze groei zit hem vooral in het aantal (grote) laadstations, omdat dit voorheen in Frankrijk veel problemen veroorzaakte door kapotte laadpalen en laadfiles als gevolg van te weinig laadstations. Laten we daar een wijntje op proosten!

Vooral in de regio van Parijs en Bretagne is het aanbod van snelladers uitstekend. Bordeaux is op deze manier zeer goed te bereiken.


Tip: Ga je via de Route du Soleil, dan doe je er verstandig aan om vóór Nancy bij te laden. Tot aan Dijon is het aanbod van laadstations namelijk beperkt. Ook in het midden van Frankrijk kan het lastig zijn om een laadpunt te vinden.

Ook belangrijk om te weten: wanneer je gaat laden bij Total Energies, dan betaal je per minuut. Let erop dat je hier bij een laadpauze niet te lang aan je koffie en de 'baguette' zit! En avant, au revoir! De lokale Franse laadpas die veel wordt gebruikt is kiWhi. Je kunt ook met elke elektrische auto snelladen langs de superchargers van Tesla waar je geen laadpas nodig hebt, alleen een simpel account via de app.

 

Laadpassen voor op vakantie

Als je met een elektrische auto op vakantie gaat dan moet je vaak laden, veel laadpassen hebben ook een beperkte dekking in Europa. Zoals in Frankrijk zijn er weinig Nederlandse laadpassen die een volledige dekking hebben, de uitzondering op de regel is de laadpas van de leverancier Vandebron. Het is dus belangrijk om de laadpassen te vergelijken voordat je op vakantie gaat. Let ook op, het kan een aantal werkdagen duren voordat je jouw nieuwe laadpas in huis hebt.

vakantie_laadpassen