Hoe werkt een laadpas?

Een laadpas is nodig om een elektrische auto op te laden bij een (openbare) laadpaal. Met deze laadpas kan je het opladen van je elektrische auto starten als stoppen. Aan de hand van de pas wordt er bijgehouden hoeveel elektriciteit in kilowattuur je laad per sessie. Dit zodat de desbetreffende leverancier van de laadpas dit bedrag kan doorrekenen op het factuur wat je meestal maandelijks krijgt. 

hoe-werkt-een-laadpas

Laadpas aanbieders

In Nederland zijn er verschillende aanbieders voor laadpassen, vaak zit het verschil in of een laadpas een abonnement bevat, startkosten of een hogere prijs per kilowattuur. Op basis van je eigen verbruik en rijgedrag met de auto kan je jouw laadpas aanbieder uitzoeken, speciaal hiervoor hebben wij een duidelijke vergelijker voor je gemaakt

 

Particulieren en zakelijke laadpassen

Naast de verschillende laadpas aanbieders en vormen hiervan zitten er ook verschillen in zakelijke laadpassen en particulieren laadpassen. Voor de zakelijke rijder zijn de zakelijke laadpassen geschikt, dit komt mede omdat er een BTW factuur wordt verstuurd naar de klant. Daarnaast kunnen er meerdere laadpassen aan één laadpas account worden gekoppeld, dit is handig als er meerdere medewerkers in de auto rijden. Bij een particuliere laadpas is dit niet altijd het geval en het bedrag wordt vaak geïnd door middel van een automatische incasso. 


Hoe werkt een laadpaal met een laadpas?

De werkingen van de verschillende laadpalen kan verschillen, maar meestal verbind je als eerst de laadpaal met de auto door het inpluggen van de kabel. Vervolgens meld je jouw laadpas aan bij de paal, dit doe je door je laadpas tegen de laadpas scanner te houden. De scanner kan je vinden op de laadpaal. Vergelijk het met contactloos betalen bij de supermarkt. En tesla rijders opgelet: jouw Tesla sleutelkaart is geen laadpas.  

hoe-werkt-een-laadpas

 

 

Welke laadkabels horen bij mijn elektrische leaseauto?

Om een elektrische auto te laden heb je een laadkabel nodig. Er wordt standaard een laadkabel meegeleverd met de auto. De laadkabel is speciaal gemaakt voor het laden van een elektrische auto. Er zijn 2 verschillende laadkabels, namelijk type 1 en type 2. Type 2 is de standaard in Europa, alle publieke laadpunten zijn hiervan voorzien. De meeste auto’s zijn tegenwoordig ook uitgerust met een type 2 aansluiting. Auto’s die gebruik maken van een type 1 aansluiting hebben een kabel met een type 1 aansluiting voor de auto en een type 2 aansluiting voor de laadpaal.



Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

Dit is een belangrijke vraag om te beantwoorden wanneer je een elektrische auto bezit. Dit hangt echter van meerdere factoren af. Hoe groter je accu is hoe langer het zal duren voordat deze volledig is opgeladen. Daarnaast is het ook afhankelijk welke lader je gebruikt en met welke voltage dit jouw auto kan opladen. Thuis in het stopcontact duurt het bijvoorbeeld veel langer dan bij een snellader. Bij een snellaadpunt zal je binnen 40 minuten weer onderweg kunnen met een accu die voor 85% is opgeladen. Veel mensen die voor een elektrische auto kiezen kunnen de auto thuis of bij hun bestemming opladen. Vaak heb je in je eigen straat wel een openbare oplaadpaal of thuis een eigen oplaadkast.



Hoe moet ik laden als de laadpas niet werkt?

De kans dat de laadpas niet werkt is erg klein. De verschillende laadpas aanbieders geven jou als berijder toegang tot het grootste laadnetwerk van Nederland, vrijwel alle laadpalen zijn hierop aangesloten. Hierdoor kun je overal waar je heen gaat jouw elektrische leaseauto opladen. Mocht het toch voorkomen dat jouw laadpas niet werkt, controleer dan eerst of deze beschadigd is of dat de laadpaal een storing heeft.